Mød sidste års aktører: Jeg tænker tang

Her kan du møde nogle af sidste års aktører og høre om deres aktivitet og oplevelse af at være med på Kulturhavn.

Interview med Maj Horn og Henrik Majlund Toft fra Jeg tænker tang 

Jeg tænker tang! På årets Kulturhavn Festival deltog flere gæster i en samtaleworkshop, hvor de nysgerrigt undersøgte havets særlige planter. Workshoppen blev afholdt af billedkunstner Maj Horn og forfatter og kurator Henrik Majlund Toft, som her fortæller hvorfor det giver mening at dykke ned i tangens forunderlige verden: 

I Danmark er vi omringet af vand og der er så meget tang i det. Der er knap 400 arter tang. Og det er helt vildt, at det er noget vi ser på og vi kan lugte, når vi er på stranden, og mange af os spiser det i sushi og andet mad – men vi kender det faktisk ikke rigtig.  

Vi ville gerne stimulere en nysgerrighed og åbne en verden, som er lige foran vores fødder. Tang har været en stor del af vores kultur og indgår som kemisk ingrediens i fødevarer, men vi kender det ikke i den form, som det kommer i naturligt 

Vi vil gerne have mere viden om det, uden at det behøver være som forbruger og fordi tang smager nice, men fordi tang har en værdi i sig selv. 

På workshoppen ser vi helt konkret på, hvad for noget tang, der er i Nordhavn og bevæger os så til nogle mere abstrakte emner.  

Lige nu er der så mange økokriser, vi skal forholde os til. Og vi mener begge, at vi bliver nødt til at re-tænke vores relation til landskaber og andre arter. Og her fokuserer vi på tang som én af de andre arter. Vi har brug for et nyt syn på, hvordan vi er som mennesker i verden. 

Tang er interessant fordi vi kan anvende det i mange sammenhænge. Tang har en anden måde at være på i verden end os mennesker, så vi kan måske bruge det til at perspektivere vores måde at forstå verden på. Måske vi kan lære noget af tang. 

Hvorfor er tang spændende at arbejde med? 
(Henrik) Tang er interessant fordi vi kan anvende det i mange sammenhænge. Vi kan spejle os i det som mennesker. Vi kan måske bruge det til at perspektivere den måde, vi forstår os selv i verden på, fordi tang har en anden måde at være på. Så ikke nok med at vi kan anvende tang, men vi kan måske lære noget af tang. 

Hvad kan man lære af tang? 
(Maj) I Danmark er vi omringet af vand og der er så meget tang i det. Der er knap 400 arter tang. Og det er helt vildt, at det er noget vi ser på og vi kan lugte, når vi er på stranden, og mange af os spiser det i sushi og andet mad – men vi kender det faktisk ikke. Hvordan kan vi undersøge noget, som vi kender og samtidig overhovedet ikke kender. 

Hvad betyder det at vi kender tang og dets egenskaber? Hvad betyder det i forhold til at lære landskaber og andre arter at kende? Få mere viden om det uden at det behøver være som forbruger, fordi tang smager nice, men fordi tang har en værdi i sig selv. 

(Maj) Hvad kan det, når en forfatter og kurator går sammen med en billedkunstner, som skaber midlertidige platforme for vidensdeling. I vores egne samtaler stiller vi en masse spørgsmål mere end vi kommer frem til svar. Vi var interesserede at finde ud af, hvordan vi kan involvere andre i de her samtaler. Hvor langt kan vi komme i samtalen på to timer? Kan vi stille nye spørgsmål? 

Vi ser helt konkret på, hvad det er for noget tang, der er i Nordhavn og bevæger os så til nogle mere abstrakte emner. 

(Henrik) Vi ville gerne stimulere en nysgerrighed og åbne en verden, som er lige foran vores fødder og skabe en interesse for tang. Tang har været en stor del af vores kultur og indgår som kemisk ingrediens i fødevarer, men vi kender det ikke i den form, som det kommer i naturligt. 

Det har også været en del af en kunstnerisk proces, fordi vi arbejder med nogle overordnede tangprojekter og den viden, der bliver skabt på workshops, indgår som en del af vores research. 

(Maj) Lige nu er der så mange økokriser, vi skal forholde os til. Og vi mener begge, at vi bliver nødt til at re-tænke vores relation til landskaber og andre arter. Og her fokuserer vi på tang som én af de andre arter. Vi har brug for et nyt syn på, hvordan vi er som mennesker i verden.