Change language

Hvor det urbane og legesyge mødes

12.07.2019
  • ""
Der er mange kroge at udforske på Refshaleøen. Kulturhavn Festival er med til at få den urbane ø til at sværme med gadekultur og kreativitet

Engang var Refshaleøen hjemstavn for et skibsværft og en stor del af Danmarks industrihistorie. I dag huser den tidligere sandbanke kreative iværksættere, gallerier, kontorer, strandbarer og restauranter. Det er blevet en urban legeplads, hvor man kan gå på opdagelse i skæve vinkler mellem gamle skibscontainere, beton og rustikke bygninger. Det er et mekka for det eksperimenterende og opfindsomme.

Til årets Kulturhavn Festival vil området blomstre ekstra meget med gadekultur, kunst, dans og musik. Du kan teste dine evner på løbehjul, skateboard og ethjulet cykel. Du kan slentre med på byvandring, se på fotokunst, høre live podcast eller prøve kræfter med en graffitiworkshop.

”Vi ønsker at fylde det urbane miljø, som er bygget op på Refshaleøen, med lyd og bevægelser som matcher den rå og charmerende stemning”, fortæller festivalkoordinator Trine Marxen, om hvad der kendetegner festivalområdet i år. ”Der vil være rum til at hænge ud med vennerne, til at opleve den dynamiske ungdommelige energi og vise sig frem”.

Reffen lægger hus til

Festivalaktiviteterne vil foregå på Reffen - et streetfood marked og område for nystartede virksomheder, innovation og kreativitet. Det åbnede i maj 2018 af folkene bag Copenhagen Street Food, som før holdt til på Papirøen.

Signe Thanning er PR- og presseansvarlig på Reffen, og forklarer at tanken bag konceptet er, at de ønsker at give havnen tilbage til folket. Det gør de gennem unikke madoplevelser og ved at gæsterne får indblik i Refshaleøens kreative kræfter.

"Ved at være en del af Kulturhavn Festivalen er vi med til at vise en interessant del af byrummet frem og lægge "hus" til spændende aktiviteter til forhåbentlig stor glæde for bl.a. foreningslivet og andre interesserede aktører", fortæller Signe Thanning.

En legeplads med uberørte flader

En af de aktører du kan møde på Refshaleøen, er Francois Debains fra Urban Explorer Copenhagen. Han arbejder med at vise alternative sider af byen frem og er særligt begejstret for denne spids af havnefronten.

”Refshaleøen har været et skjult sted i årtier, men nu er her kommet flere folk til takket være de mange nye projekter. Området formår dog at bevare den gamle industrielle atmosfære, og det er simpelthen en af de bedste legepladser for en fotograf. Nogle steder forbliver uberørte, og jeg elsker områdets kombination af det legesyge og det fredfulde”, siger Francois Debains.

Hans aktiviteter til festivalen tæller både graffitiworkshops, byvandringer og udstilling af fotografier fra sine mange udforskninger af stedet. Han ser frem til at kaste sig ud i den urbane legeplads endnu en gang:
”Jeg glæder mig meget til at forvandle Reffen til en plads med gadekultur sammen med GAME og andre aktører fra det aktive bymiljø i København. Og så er jeg stolt over endnu engang at kunne være en del af denne festlige og fællesskabende festival”, siger Francois Debains.

Udover Urban Explorer Copenhagen og GAME, kan du også opleve Bicycle Innovation Lab, Street Copenhagen, Spahi Dance Studio, Villa Råspåt, ElStudio og World Dance Academy folde sig ud på Refshaleøen. Programmet offentliggøres her på hjemmesiden i starten af august.

 

Foto: Et hjørne af Refshaleøen set gennem Francois Debains linse. Se flere billeder på Urban Explorer Copenhagens instagram-profil @ue_cph og facebookside.

 

Julie Kofoed Pehrson, Kommunikationsmedarbejder