Møbler med ålegræs: Fra hav til havn
Mød møbeldesigneren Nikoline Oda, som har skabt unikke tekstile møbler med ålegræs, som du kan bruge og opleve til årets festival. Vi har taget en snak med Nikoline omkring møblernes design og hendes proces med at arbejde med ålegræs.
Hej Nikoline, vil du fortælle lidt om dig selv og dit arbejde til Kulturhavn Festival?
Ja, jeg er i gang med at lave ålegræsmadrasser og -måtter til Kulturhavn Festival. Jeg arbejder som møbeldesigner og laver meget med møbelpolstring, hvor jeg udelukkende bruger ålegræs i stedet for plasticskum. Jeg har arbejdet med ålegræs i mange år, så jeg er også interesseret i, at andre folk får kendskab til det, for det er et fantastisk materiale.
Hvad er særligt ved at arbejde med ålegræs?
Det, jeg synes er fedt ved at bruge ålegræs som polstringsmateriale, er, at det er så taktilt, og at det er et levende materiale, som svarer tilbage på din krop. Der er flere, der laver faste måtter af ålegræs, hvor de komprimerer eller presser det. Jeg kan godt lide at arbejde med det som løst polstringsmateriale til hynder og puder, så det bliver ved med at være meget sprødt og taktilt. Så ændrer det sig over tid og giver nogle lyde og dufter på en bestemt måde.
Vil du fortælle lidt om processen fra, at ålegræsset høstes, til du har lavet et færdigt tekstilt møbel?
Jeg får leveret mit ålegræs fra Møn Tang, der har arbejdet med det siden 70'erne. Når ålegræsset skyller i land, bliver det høstet meget hurtigt og lagt op på nogle marker. Her renses det af regnvand, inden det tørres og bliver lavet til baller. Når jeg modtager en balle, hiver jeg det hele fra hinanden igen, så det over tid kan komprimere og finde sin egen plads i det hylster, jeg har syet. Så kilter jeg ålegræsset ved at lave store syninger op og ned for at holde materialet på plads, fordi det har ret korte fibre.
Hvordan foregår din arbejdsproces?
Det er en meget intuitiv proces. Jeg har syet nogle hylstre med fiskenetlignende tekstil. Så har jeg fyldt ålegræs i og kiltet undervejs for at holde det på plads. Hver madras, pude eller hynde er unik, fordi alle syningerne er forskellige, og der ikke rigtigt er noget system i det. Undervejs har jeg en idé om, hvordan syningerne skal se ud, men den intuitive proces gør dem alle til unikaer.
Hvad har været inspiration til de tekstile møbler, man kan bruge og opleve under festivalen?
Som inspiration har jeg taget udgangspunkt i havnemiljøet. Jeg vil gerne vise så meget ålegræs frem som muligt, så det ikke lukkes inde i et helt fast tekstil. Derfor bruger jeg gennemsigtigt tekstil, der minder lidt om fiskenet. Farverne tager udgangspunkt i Kulturhavns farvepalet, hvor jeg har valgt at kilte med to forskellige blå farver. Tråden, jeg kilter med, er også inspireret af havnemiljøet. Tænk på, når du går tur nede på havnen eller ser på fiskenet – så minder det om de der lidt syntetiske farver og teksturer.
Hvilke typer møbler kommer der til at være på festivalen?
Der kommer til at være store picnictæpper, mindre måtter og siddepladser af ålegræsballer, hvor jeg syr nogle små puder, som skal ligge ovenpå. Så der er både ægte siddemuligheder og picnictæpper til en familie. Det er meningen, at man kan flytte tingene rundt. Det skal være intuitivt, hvor man gerne vil sidde, så det ikke er stationært, men at man kan gå fra og til.
Tusind tak, vi glæder os til at opleve møblerne!
Du kan se, mærke og dufte Nikoline Odas tekstile møbler med ålegræs på Kulturhavn Festival den 24.-25. august!