Mød sidste års aktører: Clorofille

Her kan du møde nogle af sidste års aktører og høre om deres aktivitet og oplevelse af at være med på Kulturhavn.

Interview med Guilia Cavalli fra Clorofille Naturforening

På Kulturhavn Festival kunne du spise dit vand!

Naturforeningen Clorofille, der formidler videnskab gennem kreative aktiviteter, viste hvordan man laver spiselige vandbobler af tang. Vi fangede Guilia Cavalli, som fortalte om tangs egenskaber:

“I brune alger er der alginat, som er et stof, der hjælper dem med at holde på vandet, så algerne ikke at tørrer ud, når de ligger i lavt vand. Alginat kan trækkes ud og du kan f.eks. købe det i Matas.

Vi putter alginat i vand, former boblerne, lægger dem i vand med kalk i nogle minutter og så skyller vi dem i almindeligt vand – og så er de klar til at blive spist.

Så har du ikke brug for en plasticbeholder, men kan spise dit vand, og på den måde kan tang blive et bæredygtigt materiale.

Man kan også lave f.eks. mad og skønhedsprodukter med alger. Men det rigtig interessante er, at vi kan bruge det som et bæredygtigt materiale, fordi vi kan lave bioplast af det – faktisk spiselig plast. Man kan lave en spiselig vandflaske af alger. Og den er også bionedbrydelig, for hvis du lader den ligge i vandet, bliver den opløst. Det er det seje ved det, synes jeg.”

Hvad kan man lave hos jer?
Vi laver forskellige videnskabsaktiviteter og kreativitet med naturens materialer. Vi bruger tang til at lave vandbobler, som du kan spise. Du har ikke brug for en plasticbeholder, men kan spise dit vand. Så vi viser, hvordan tang kan blive et bæredygtigt materiale. 

Man laver en boble ved at tage vand med alginat, som er et stof fra brune alger, der hjælper dem at holde på vandet, så algerne ikke at tørrer ud, når de ligger i lavt vand. Vi former boblerne, lægger dem i vand med kalk i nogle minutter og så skyller vi dem i almindeligt vand inden vi spiser boblerne.

Kan man prøve noget af det derhjemme?
Du kan købe alginat og prøve det selv derhjemme.

Hvorfor er tang et spændende materiale at arbejde med?
Man kan lave f.eks. mad og skønhedsprodukter med alger. Men det rigtig interessante er, at vi kan bruge det som et bæredygtigt materiale, fordi vi kan lave bioplast af det – faktisk spiselig plast. Man kan lave en bionedbrydelig vandflaske af alger og den er spiselig. Det er det seje ved det, synes jeg.

Hvis du lader den ligge i vandet, bliver den opløst.