Mød sidste års aktører: Nordic Ocean Watch Denmark

Her kan du møde nogle af sidste års aktører og høre om deres aktivitet og oplevelse af at være med på Kulturhavn.

Interview med Isabel Lissner og Giovanna Albani fra Nordic Ocean Watch Denmark.

Hvorfor samler I affald fra havet?
Menneskeheden afhænger af havet. Tre milliarder mennesker er afhængige af fiskeri og andre kystaktiviteter. Vores oceaner producerer 50 procent ilt til os og 15 procent animalsk protein. Men mennesker er ikke særlig gode til at holde det rent, sikkert og sundt. Hvert år anslås det, at omkring 8 millioner tons plastik ender i havet. Det er to lastbiler hvert minut. Det lyder ikke af meget, hvis du tænker på hele det store hav. Men det bliver i havet og nedbrydes i mindre stykker. Så derfor er det vores mission at gøre noget ved dette og øge bevidstheden og gøre vores del for at rense havene.

Vi inviterer folk til at sprede sig rundt i vandet, så det kan være kanaler, kyster og søer. Selvom det ikke er direkte i vandet med vinden, ender det i havet.

Dette er for at øge bevidstheden og samvittigheden omkring det affald, du finder. Du kan finde genstande, som du bruger i din hverdag eller genstande, som du ikke havde forventet at finde.

Vores tilgang er at skabe et fællesskab og skabe forbindelse til hinanden og sprede bevidsthed rundt omkring.

Hvordan samler I affaldet?

Vi har gribere, handsker og genanvendelige poser, så vi ikke producerer mere plastik.

Hvor meget affald har I samlet denne gang?
28 kg, hovedsageligt metal og plast.

Idéen er også at lave nogle statistikker og videnskab ved at adskille de forskellige typer affald, så vi kan se, hvor meget er f.eks. plastik, metal og cigaretknopper. Vi uploader dataene til sociale medier og til det europæiske netværk af oprydningsorganisationer.

Hvad er det mærkeligste du har fundet?
Vi fandt en masse glasflasker og knuste dåser. Og en hjerteformet ballon.